PonoWe hadden al de walkman, de iPod en Spotify op onze smartphones, maar muzikant Neil Young stelt dat hij nu een nieuwe revolutie op het gebied van draagbare muziek gaat ontketenen. Wat de PonoPlayer, zo heet het apparaat, vooral gaat onderscheiden is de uitzonderlijk hoge resolutie van de muziekbestanden. Of de wereld erop zit te wachten zullen we moeten zien, want het hele project zal gefinancierd worden via crowdfundingwebsite Kickstarter. Simpel gezegd, als er niet genoeg animo voor is zal het apparaat er nooit komen.

Apple had geen interesse

Het is niet voor het eerst dat Neil Young zijn wens voor een betere kwaliteit van geluidsbestanden uitspreekt. Hij ergert zich al jaren kapot aan het opgepompte en afgevlakte geluid van mp3’s en is ervan overtuigd dat het beter kan. Hij voerde er al eens vergaande gesprekken over met Apple-topman Steve Jobs, maar dat project kwam uiteindelijk nooit van de grond. Hij gaat het nu zelf doen en als het allemaal doorgaat kun je straks voor 399 dollar naar muziek in de beste kwaliteit ooit luisteren. Enkele van Youngs beroemde vrienden zijn alvast enthousiast:

Is het verschil wel te horen?

Al die grote muzikanten mogen dan enthousiast zijn, uit wetenschappelijke hoek klinkt er ook kritiek. De techniek achter Pono maakt het weliswaar mogelijk om muziek in hogere kwaliteit weer te geven, maar de vraag is of mensen überhaupt in staat zijn het verschil te horen. Andere projecten die hetzelfde beoogden als de Pono zoals DVD-audio zijn hierdoor in het verleden al eens jammerlijk mislukt. Voor nu zullen we nog even af moeten wachten en het te zijner tijd met eigen oren moeten horen.

 

Tags: , ,