4GKPN kon in april van dit jaar al zeggen dat ze een landelijk dekkend 4G-netwerk, maar Vodafone kan nu als eerst volgende provider hetzelfde melden. T-Mobile werkt ondertussen hard om hetzelfde te bereiken, maar zal naar verwachting pas in 2015 zover zijn. Hierbij moet overigens wel opgemerkt worden dat de term ‘landelijk dekkend’ betekent dat er in 95% van ons land 4G beschikbaar is. Een dekking van 100% is nu eenmaal niet te garanderen, vandaar dat er een kleine marge wordt aangehouden.

Snelle uitrol

Het was al eerder bekend dat Vodafone zou gaan inzetten op 4G, maar de uitrol is alsnog verrassend snel gegaan. De provider heeft dat onder meer kunnen realiseren door een groot aantal bestaande antennes om te bouwen en gebruik te maken van een frequentie van 800MHz. Het voordeel van deze frequentie is dat er veel dekking mee kan worden bereikt.

4G+ komt eraan!

Alsof een landelijke dekking van 4G nog niet genoeg is, bereidt Vodafone zich ondertussen al voor op de volgende stap. In Amsterdam is men namelijk begonnen met het uitrollen van 4G+. Dit is logischerwijs weer een versnelling ten opzichte van het huidige 4G en de bedoeling is dat deze variant voor april 2015 al beschikbaar is in vijftig Nederlandse steden. Wil je hier gebruik van kunnen maken dan zul je wel een van de nieuwste modellen smartphones moeten hebben, aangezien oudere exemplaren niet op deze techniek zijn ingesteld. Op het kaartje hieronder kun je de huidige en geplande dekking van 4G en 4G+ zien.

 

Tags: , ,