Dat zonnepanelen voor een flink lagere energierekening kunnen zorgen, dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe dat eigenlijk precies werkt blijft altijd een beetje mysterieus. Tenminste, tot nu toe dan. Om zonne-energie beter begrijpelijk te maken heeft Eneco namelijk een interessant ebook uitgebracht met de titel Zonnepanelen voor Dummies. Het is gratis verkrijgbaar en staat boordevol handige weetjes. Bijvoorbeeld over het rendement en de terugverdientijd (sneller dan je denkt), maar dus ook over hoe de panelen nu precies werken. Vul dus je e-mailadres in en download het gratis e-book.

Over zon en zand

Zo lezen we dat we voor de oorsprong van het zonnepaneel terug moeten naar 1941. Toen werd het patent voor de eerste zonnecel vastgelegd door de Amerikaan Russel Ohl. Zijn ontwerp bestaat uit kristallen, die worden gemaakt door heel fijn silicazand op hoge temperaturen te verhitten. Vervolgens wordt hier het scheikundige element borium aan toegevoegd en wordt het geheel opnieuw verhit.

Dit alles wordt vervolgens in een cilindervormige mal gegoten, waarna het na afkoelen in heel dunne plakjes wordt gesneden. Deze schijfjes vormen de basis voor de zonnecellen, maar vereisen nog verdere bewerking. Zo wordt het oppervlak ruwer gemaakt. Hierdoor ontstaan een soort minuscule piramidevormpjes, die ervoor zorgen dat er meer licht kan worden opgenomen.

Van licht naar elektriciteit

Om echt energie op te wekken moeten deze positief geladen kristallen een negatieve tegenpool krijgen. Dat gebeurt door dunne metalen strips toe te voegen, de zonnecel heeft nu net als een batterij een positieve en een negatieve pool. De zonnecellen worden nu in een mal met elkaar verbonden tot een zonnepaneel.

Om de energie die door het zonlicht ontstaat op te vangen en bruikbaar te maken wordt er tot slot nog een zogenaamde omvormer op het paneel aangesloten. Deze zorgt ervoor dat de elektriciteit wordt omgezet tot 230V netstroom die direct in het huis kan worden gebruikt of teruggeleverd aan het netwerk.

Nog meer weten over zonne-energie en zonnepanelen? Vul danhier je e-mailadres in en donwload gratis het e-book Zonnepanelen voor Dummies van Eneco!
big-eneco