skin-1024x614In onze bezuinigingsdrift op de gezondheidszorg zijn we al ver gegaan; groter eigen risico, B-merk medicijnen en we worden vaker naar de huisartsenpost gestuurd in plaats van het ziekenhuis. Alles doen we om de kosten voor de gezondheidszorg binnen de perken te houden. Sinds enige tijd kan je zelfs door middel van een app op je mobiele telefoon en een berekening laten bepalen of dat vervelende, raar uitziende moedervlekje een reden is om naar de dokter te gaan.

Skinvision

De app Skinvision is te downloaden op je mobiele telefoon. Aan de hand van de groei van het vlekje kan de app een advies geven over het risico van het vlekje. Rood is als vanzelfsprekend het advies om direct naar de dermatoloog of huisarts te gaan. Dermatologen in het Leidse Universitair Medisch Centrum vinden de app redelijk betrouwbaar. Volgens reviews werkt de app niet op elke telefoon even goed. Tevens maakt het een verschil wanneer je de app in de avond of in de middag gebruikt.

Kan je een app verwijten of vertrouwen?

Je kan je afvragen of deze app bijdraagt aan de gezondheid. Volgens artsen is hij redelijk betrouwbaar. Maar redelijk betrouwbaar wil niet zeggen dat hij het nooit onjuist kan hebben. Misschien moeten we maar eens afwachten wat de resultaten na tien jaar zijn? Als de app één leven heeft gered is hij in ieder geval nuttig geweest, als hij daarentegen één persoon ten onrechte heeft laten denken dat zijn moedervlekje onschuldig was terwijl het huidkanker bleek, dan is de app een gevaar. Fouten maken is menselijk maar is het ook te verwijten aan een app?

 

Tags: , , ,