plasma-tvLiefhebbers van plasma-tv moeten opschieten: alleen deze herfst kunnen ze nog een exemplaar van Samsung bemachtigen. Vanaf 30 november is LG de enige die nog plasma-tv’s ontwikkelt. Dit type tv-toestel moet zich ondanks de grote schare fans gewonnen geven. De markt is te zeer veranderd, geeft Samsung aan in een officieel statement.

Omdat LCD’s en LED’s steeds beter, goedkoper en populairder zijn geworden, krimpt de markt voor plasma-tv’s al 10 jaar. Onderzoeksbureau NPD DisplayWatch voorspelde begin dit jaar dat de verkoop van plasma-tv’s met 48% zou dalen in 2014. De verkoop van LCD-toestellen zou met 5% stijgen.

npd-displaysearch

Voorspelling voor CRT TV (beeldbuis), LCD TV en PDP TV (plasma-tv)
Bron: NPD DisplaySearch

Prijs boven kwaliteit

Plasma’s zijn groter, zwaarder, ze verbruiken meer energie en zijn duurder om te produceren. Fans van home theater roemen de grote contrasten, het diepe zwart en de helderheid, maar het mocht niet baten. Consumenten hebben hun portemonnee laten spreken. Toen het Japanse Panasonic zich vorig jaar terugtrok leek de neerwaartse spiraal onomkeerbaar. Samsung gaf destijds aan plasma’s te willen blijven produceren vanwege hun superieure beeldkwaliteit. Liefhebbers mochten zich alvast verheugen op nieuwe features in 2014.

4K heeft de toekomst

4kSamsung scoorde inderdaad nog even hoog met de F8500; in de VS wordt het toestel aangeduid als ‘flagship plasma 2013/2014’. Maar nu sluit het Koreaanse bedrijf zich dus aan bij de reeks fabrikanten die investeert in 4K. Er gaan geruchten dat het eveneens Koreaanse LG niet lang de laatste der Mohikanen blijft: het bedrijf zou al een deel van zijn fabrieken hebben omgebouwd om zonnepanelen te produceren. Als LG de productie van plasma ook besluit te staken is er maar één conclusie mogelijk: de beste zijn is in de huidige markt niet goed genoeg.

 

Tags: , ,